Chemikálie v bežne používaných prípravkoch | Broom.sk

Chemikálie v bežne používaných prípravkoch

Čo obsahujú čistiace prostriedky, ktoré bežne používame v našich domácnostiach pri upratovaní? Poškodzujú čistiace prostriedky naše zdravie? Aké zdravotné následky môže mať používanie lacných čistiacich prostriedkov? Aké čistiace prostriedky môžeme používať? Aj na tieto otázky Vám rada zodpoviem v tomto článku!

Celý život sme zvyknutí používať bežné čistiace prostriedky, ktoré na nás číhajú z rôznych reklám. Čo však v reklamách nie je uvedené je fakt, že mnohé, respektíve väčšina z nich obsahujú látky, ktoré nám spôsobujú rôzne ochorenia. Domácnosť po použití týchto prostriedkov nepochybne vyzerá skvele a čisto (naoko, pretože sa baktérie voči nim stávajú časom rezistentné), ale v konečnom dôsledku sústavným používaním týchto materiálov neustále žijeme v toxickom, pre nás nebezpečnom prostredí. Tu je pár príkladov, čo všetko môžu prostriedky, ktoré bežne používame obsahovať.

Univerzálne čistiace prostriedky

Obsahujú amoniak, o-fenylfenol, DEA, TEA, dechtové farbivá, parabény, parfumy, detergenty, d-limonén. Ich časté používanie sa neodporúča.

Prostriedky na čistenie nábytku a podlahy

 Obsahujú karcinogénny nitrobenzén, fenoly, propán, bután, ropné deriváty, terpentín, morfolín, parfumy.

Prostriedky na čistenie okien

Väčšina obsahuje amoniak, dechtové farbivá, vosky.

Prostriedky na čistenie WC

Obsahujú chlorid amónny, dichlórbenzén, kyselinu chlorovodíkovú vyvolávajúcu kašeľ a ťažkosti s dýchaním, síran sodný vyvolávajúci astmatické záchvaty.